Previziuni 2011, de la Deloitte pentru sectorul TMT

Acum câţiva ani eram cel care prezenta aceste previziuni în presă, astăzi sunt în poziţia comentatorului, mai mult sau mai puţin anonim, care doreşte să ia un snapshot al industriei TMT astăzi, ca să revină pe acest snapshot peste 1 ani şi să tragă concluziile, eventual chiar să revină să facă o mică trecere în revistă a lucrurilor pe care Deloitte le-a prevăzut corect.

Iar TMT este Technology, Media, Telecommunications, ca să scăpăm şi de această eventuală primă întrebare.

Aşadar, la a zecea ediţie, Deloitte vine cu previziuni pe TMT pentru următoarele 12-18 luni. Să le trecem aşadar în revistă;

Previziunile pe 2011 în sectorul tehnologiei

  1. Sfârșitul unei ere: peste jumătate din computere nu mai sunt PC-uri
    Peste 50% din unitățile vândute la nivel global nu vor mai fi PC-uri. Dacă vânzările de PC-uri ar putea ajunge la aproape 400 de milioane de unități, Deloitte estimează că vânzările combinate de telefoane ‘smart’, tablete și netbook-uri vor depăși 400 de milioane de unități.
  2. Diversitatea sistemelor de operare: nu există încă un standard pentru telefoane ‘smart’ sau tablete
    Până la sfârșitul lui 2011, niciun sistem de operare instalat pe aceste dispozitive nu va acumula o cotă de piață dominantă. Unele vor ajunge la peste 5%, dar niciun jucător individual nu va deveni standardul de facto, așa cum s-a întâmplat pe alte segmente ale pieței de computere.
  3. Companiile adoptă tabletele, care nu mai sunt simple jucării
    Peste un sfert dintre computerele tip tabletă vor fi achiziționate de companii. Chiar dacă unii analiști le consideră jucării destinate consumului de media și consumatorilor de masă, peste zece milioane de tablete vor fi achiziționate în 2011 de către companii. Acest volum este de așteptat să crească în 2012 și în anii care vor urma.
  4. eGov: de la opțiune la obligație
    Utilizarea aplicațiilor eGov are ca prim obiectiv îmbunătățirea productivității activelor tehnologice existente, dar administrațiile nu trebuie să neglijeze capacitatea tehnică de a îmbunătăți gradul de atractivitate al țării în fața investitorilor străini, dar și a talentelor cheie. Comunicarea digitală eficientă și canalele de tranzacționare pot poziționa pozitiv o țară, într-un mod comparabil cu avantajul pe care îl conferă existența unei infrastructuri fizice bine puse la punct. Multe guverne, mai ales din țările industrializate, se vor concentra în continuare pe costuri, dar beneficiile strategice pe termen mediu ale guvernării digitale ar trebui să rămână o prioritate.
  5. Reglementările online se înăspresc, dar modulele cookies rămân
    Chiar dacă schimbările privind protejarea intimității în mediul online nu vor afecta semnificativ veniturile din 2011, companiile ar trebui să investească mai mult în infrastructura menită să asigure protecția utilizatorilor online, pentru a contrabalansa instrumentele și inițiativele industriei de a îmbunătăți auto-reglementarea și a anticipa legislația viitoare.
  6. Îngrămădirea electronilor: bateriile nu se conformează Legii lui Moore
    Progresul tehnologic în producția de baterii poate părea lent, dar chiar și o îmbunătățire de 5% poate atrage câștiguri semnificative în timp. Industria trebuie să inoveze în continuare atât tehnologiile bazate pe litiu, cât și cele non-litiu. O condiție cheie este stabilirea unor așteptări și planificări realiste.
  7. Hidrogenul face un pas înainte: sursa alternativă la energia alternativă
    Deloitte preconizează că hidrogenul va avea un succes senzațional în 2011. Cu toate astea, succesul nu va veni pe piața auto, așa cum era de așteptat, ci pe piața altor aplicații, precum generarea de energie curată în regim standby pentru industria telecom sau pentru dispozitive elevatoarestivuitoarele de interior, unde densitatea energetiei generate de hidrogen și beneficiile de mediu contrabalansează restricțiile actuale impuse de costuri ridicate și lipsa unei infrastructuri de alimentare.

Previziunile pe 2011 în media

  1. Statutul „vedetă” al televiziunii se consolidează
    Televiziunea își va consolida statutul de super-media, sfidând profețiile pesimiste privind demodarea sa.

    • – Audiența din întreaga lume va urmări cu 140 de miliarde mai multe ore de televiziune în 2011, iar veniturile din serviciile pay TV în statele BRIC vor crește cu 20%;
    • – Valorea publicității TV la nivel mondial va crește cu zece miliarde de dolari, și
    • – Numărul de telespectatori va crește cu 40 de milioane.

    În ultimii cinci ani, televiziunea a asistat la creșterea veniturilor din publicitate, de la 174 miliarde de dolari în 2007, la 191 miliarde de dolari estimați în 2011 – un contrast puternic prin comparație cu veniturile din publicitate în scădere raportate de ziare (de la 126 miliarde de dolari, la 92 miliarde de dolari, în același interval de timp). O creștere estimată de 6% în 2012 ar duce veniturile generate de publicitatea televizată dincolo de pragul de 200 miliarde de dolari, mai mult decât dublul publicității atrase de publicațiile tipărite, care reprezintă al doilea mare canal publicitar.

  2. Dispozitivele DVR devin tot mai populare
    Potrivit Deloitte, aparatele digitale de înregistrare video (DVR) vor atinge o rată de penetrare de peste 50% în gospodăriile unde există televizoare pe două piețe importante din lume, până la sfârșitul anului. Cu toate acestea, analiștii consideră că publicitatea televizată nu va fi aproape deloc afectată. Chiar dacă DVR-urile reprezintă o tehnologie prin care audiența poate evita pauzele publicitare, majoritatea proprietarilor de astfel de dispozitive vor continua să urmărească în direct cea mai mare parte a programelor televizate.
  3. Consumul TV rămâne predominant pasiv
    Pentru majoritatea oamenilor, televiziunea continuă să fie o experiență pasivă. Audiența apreciază că are posibilitatea de a alege, dar nu și-o manifestă întotdeauna. Interacțiunea – chiar și în rândul celor care au la dispoziție multiple modalități de a controla ceea ce urmăresc – s-a limitat în general la selectarea canalelor prin intermediul telecomenzii sau, pentru utilizatorii mai sofisticați, la selectarea din meniul DVR-ului al unui conținut înregistrat anterior. Este puțin probabil ca progresul tehnologic să schimbe aceste obișnuințe de consum în viitorul apropiat. Tehnologia facilitează, dar nu obligă.
  4. Publicitatea în rețelele sociale, modestă ca valoare
    Rețelele sociale sunt estimate să depășească pragul de un miliard de membri. Totodată, ele ar putea atrage peste 2.000 de miliarde de mesaje publicitare. Totuși, veniturile din publicitate aferente vor rămâne modeste, la o valoare de 4 dolari per membru, însumând aproape cinci miliarde de dolari (sub 1% din veniturile publicitare globale).
  5. Jocurile intră online, iar audiența crește
    Deloitte preconizează că în 2011 industria globală de computere și jocuri video va continua să crească, însă în baza unor surse de venit mai diversificate. Industria mizează pe venituri din vânzarea de software de 52 miliarde de dolari, anul acesta, cu 6% peste nivelul de anul trecut, în timp ce segmentul hardware se așteaptă la 13 miliarde de dolari, cu 19% mai puțin.
  6. Industria muzicală mizează pe experiența ‚live’
    Sectorul muzical live, în frunte cu organizatorii de festivaluri, va începe pe cont propriu sau în parteneriat să aprofundeze rolul de selectare și dezvoltare a talentelor, rol care până nu demult era asumat de casele de discuri. Segmentul ‚live’ va identifica, investi, dezvolta și comercializa noua generație de artiști care va umple stadioanele, printr-o multitudine de abordări, de la concursuri de talente organizate în cadrul festivalelor muzicale, până la crearea unor facilități speciale pentru cultivarea noilor talente.
  7. Distribuția de muzică devine sezonieră și temporară
    Deloitte se așteaptă ca veniturile generate de muzica distribuită digital să depășească anul acesta veniturile aferente vânzărilor fizice pe cel puțin o piață importantă, cel mai probabil Statele Unite. Acest moment îndelung anticipat va fi determinat cu precădere de scăderea accentuată a vânzărilor de CD-uri și mai puțin de o creștere semnificativă a abonamentelor și descărcărilor de muzică în format digital.

Previziunile pe 2011 în telecomunicații

  1. Migrarea ieftină spre 4G: vor opta în schimb operatorii pentru 3.5 G?
    Implementarea rețelelor wireless de nouă generație – Long Term Evolution (LTE) – ar putea să nu se ridice la nivelul așteptărilor industriei. Acest lucru este determinat de viabilitatea susținută a celor mai recente tehnologii wireless 3G, cum este High Speed Packet Access (HSPA+), și a dispozitivelor care funcționează în acest regim. Deloitte preconizează că mai puțin de 30 de operatori LTE din șase țări vor oferi servicii comerciale de acest fel până la sfârșitul anului (130 de operatori derulau teste pe această tehnologie la sfârșitul lui 2010).
  2. Wi-Fi, alternativă la rețelele celulare în bandă largă pentru fluxul de date
    Volumul datelor urcate încărcate sau descărcate pe dispozitive portabile prin intermediul rețelelor publice Wi-FI va crește într-un ritm mai rapid (25 – 50%) decât cel înregistrat în rețelele celulare în bandă largă. Cea mai mare parte a acestei creșteri va fi reprezentată de fișiere video; este posibil ca tehnologia Wi-Fi să devină rețeaua de referință implicită pentru aplicațiile video.
  3. Viitorul Wi-Fi: acces extins
    Deloitte estimează că în acest an, 25% dintre marii retaileri nord-americani vor oferi clienților acces Wi-Fi gratuit în magazinele lor. În 2012, procentul ar trebui să crească pe acest continent, urmând să de se extindă și în restul lumii.
  4. Convorbirile video: în continuare, consum de nișă
    În 2011, conversațiile video vor fi mai ieftine, de o calitate mai bună și mult mai accesibile decât până acum. Utilizarea acestui serviciu va crește susținut. Cu toate acestea, marea majoritatea a convorbirilor – atât pentru utilizatorii de business, cât și pentru cei individuali, în rețele fixe sau mobile – vor fi în continuarea de voce. Cea mai mare parte a celor care vor dori să își vadă interlocutorul vor opta pentru întâlniri față în față, în locul unei video-conferințe.

Îmi voi lua şi eu un timp de gândire pentru a digera aceste previziuni şi voi încerca să identific aplicabilitatea lor locală şi să comentez pe marginea lor pe măsură ce îmi voi coagula o opinie.

No Comments

Lasă un răspuns